D'n Hook in de media: Familietraditie op kermiszondag Lottum  (10-07-2013)
De familie Bongers heeft een traditie die 40 jaar bestaat: frühshoppen. Op kermiszondag wordt elk jaar al vroeg een biertje gedronken bij Café D’n Hook in Lottum. Zo ook zondag 7 juli.De vader van oud-Lottumer Jo Custers (65) is met de traditie begonnen. Langzaam maar zeker gingen ook leden van de familie Bongers met de vader van Jo een biertje drinken. Dit is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerende traditie, waarbij iedere man van de familie, ouder dan 16, mee naar de kroeg gaat.

Jaarlijks verzamelen de mannen om elf uur bij oma, die hen sponsort. Vervolgens gaan ze naar de kroeg. Vroeger werd voorafgaand aan het cafébezoek de processie gelopen, maar dit gebeurt nu niet meer. Ook blijft het niet bij één biertje, er worden volgens Jo wel 14 of 16 rondjes gegeven. De middag eindigt om vier uur bij oma, waar koude schotel gegeten wordt. “De gezinnen gaan die middag nog naar de kermis, maar de ‘ouderen’ blijven thuis om bij te komen”, vertelt Jo.

“Het is een grote familie, de familie Bongers”, zegt hij. “Er zijn veel verjaardagen, maar de leukste verhalen worden toch hier verteld. De meest vreemde dingen krijg je hier te horen: mooie verhalen, persoonlijke dingen maar ook sterke verhalen.” Jo lacht: “De groep bestaat uit 32 mannen, maar we zijn niet vaak compleet vanwege vakanties.”

Arno Bongers (17) uit Lottum is de jongste van het stel. Arno moet zometeen speechen. “De jongens die oud genoeg zijn en dus voor het eerst meegaan, moeten speechen”, aldus Jo, die de speech wel een beetje voorzegt. Vraag je aan Arno wat het leukste aan de traditie is, dan is zijn antwoord: “Met de familie zuipen.”Terug